Välkommen Alfred till 8190: ”Vi träffades i en fiskeby i Thailand”
Vad betyder branschtermerna? Lär dig lingot inom annonsering
"Vad är en kund värd för dig?" – Patrik ger 5 konkreta Google Ads-tips
Indianerna Speedway förlänger avtalet med 8190
Vi välkomnar Victoria och Fredrik till 8190: ”Känns riktigt bra i magen”
Låt den vars yrkesroll inte använder obegripliga branschtermer kasta första stenen.
(Duckar).
Vi har en regel. Varje gång vi pratar marknadsföring och annonsering så att du inte förstår tvättar vi munnen med tvål eller så förklarar vi igen på ett nytt sätt. Ett enklare sätt. Utan förkortningar.
Många av oss väljer det senare alternativet men likväl sitter vi där på nästa möte och får förklara förkortningsgrodorna som hoppar ur våra munnar som på en regnblöt skogsväg en ljummen sommarkväll. Typ. Vi ber om ursäkt för det och vill bli bättre.
För att sona för våra förkortningar har vi sammanställt en ordlista med några av de vanligaste termerna och förkortningarna vi använder oss av.
Lär dig lingot inom annonsering.
Om du jobbar med försäljning är du sannolikt redan välbekant med leads. Men om du inte gör det kan vi förklara det som potentiella kunder, eller kontaktmöjligheter med potentiella kunder.
Ett lead är en person som har visat intresse för en produkt eller tjänst, och vars kontaktuppgifter du har efter att de har interagerat med ett erbjudande. Det finns till exempel leadsannonser som samlar in leads i form av intresseanmälningar när den potentiella kunden vill ha mer information om produkten eller tjänsten.
En konvertering kan beskrivas som resultatet av att en önskad handling har blivit utförd. En konvertering kan se ut på många olika sätt, men gemensamt är att konverteringar utgör ett värde för er som företag. Det kan exempelvis vara ett köp, en nedladdning eller en prenumeration.
När du vill nå personer som på något sätt har integrerat med ditt företag förut kan remarketing användas. Det betyder att vi väljer att visa specifika annonser för de som besökt hemsidan, sett en tidigare annons eller finns i en redan existerande kundlista. På så sätt kan du exempelvis nå de som har lagt till en vara i kundvagnen utan att ha slutfört köpet.
En lookalike-målgrupp är som namnet indikerar en målgrupp som är lik en annan. Säg att 100 personer har köpt produkter av dig och du vill hitta liknande personer eftersom de sannolikt också är intresserade av dina produkter. Då skapar du en lookalike-målgrupp. Facebook analyserar vilken typ av personer som har handlat hos dig tidigare och sätter sedan ihop en ny målgrupp fylld av personer som liknar dina köpare.
Konverteringsgrad är ett sätt att mäta effektivitet. Om en annons visas för 10 000 personer och 100 personer laddar ner appen, trycker på Kontakta oss-knappen eller köper produkten har du en konverteringsgrad på 1 %.
Vad som räknas som en konvertering kan anpassas i annonsen efter dina mål. För Världsnaturfonden skulle exempelvis en konvertering kunna vara varje kund som blir månadsgivare.
Anskaffningsvärde är vad en kund eller lead kostar och kallas ibland för CPA, vilket du kan se mer om längre ner. Om du exempelvis har en annonsbudget på 20 000 kronor och får in 200 leads via annonsen så kostar varje lead 100 kronor.
Om du säljer en lampa för 150 kronor är 100 kronor ett alldeles för högt anskaffningsvärde, men om du däremot säljer exempelvis bilar för 80 000 kronor styck är det en väldigt bra kostnad för varje lead.